Over ons

Partners

Banko Women Center

Het Banko Women Center is gericht op het verbeteren van de situatie en het versterken van vrouwen in een lokaal gebied, gelegen in Banko, Ghana. Om dit te bereiken ligt de focus op het bieden van een betrouwbare en veilige plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten, leren, discussiëren en verkopen.´

Hiermee streeft het Banko Women Center naar een volledige en gelijke deelname van vrouwen aan het politieke, civiele, economische, sociale en culturele leven.  

De volgende thema´s staan dan ook centraal: mensenrechten, seksuele voorlichting, gezondheid, voeding, beweging, ondernemen, sparen, Engels en computerprogramma’s. Terwijl we proberen openlijk te discussiëren over uiteenlopende kwesties en de hierboven genoemde programma’s, houdt het Women center zich bezig met het zijn van een duurzame NGO. De producten en diensten die in het vrouwencentrum gemaakt worden, worden verkocht en de opbrengsten worden gebruikt voor operationele kosten.

 

Akwaaba! – Welkom!

Mijn naam is Cecilia, in Ghana ook wel ‘Akosua’ (naam voor zondagskind) of ‘sistah’(sister) genoemd. 

Inmiddels 26 jaar geleden geboren in Accra ontstond ook de onlosmakelijke verbinding met het land Ghana. Na 3 jaar verhuisden wij als gezin naar Nederland, waar ik verder opgroeide met een Ghanese vader en Nederlandse moeder. 

De verbinding tussen twee landen en culturen heb ik altijd als een voorrecht beschouwd, al groeide, met de jaren, steeds meer de interesse en behoefte om ook de Ghanese cultuur te leren kennen en te weten hoe je naast oer-Hollandse stamppotten ook de traditionele Ghanese gerechten zoals fufu en waakye maakt. 

In 2021/2022 ben ik voor enkele maanden naar Ghana geweest en heb ik voor het eerst het ‘échte Ghana’ noem ik het maar, leren kennen. Het Ghana wat zich onderscheidt door de uiterst vrolijke en vriendelijke bewoners, de gemoedelijkheid, de cultuur en de velen tradities; waar het pure, de eenvoud en het geluk lijkt te overheersen.  

Wat mij enorm heeft geïnspireerd is de kracht van imperfectie en heeft mij doen nadenken hoe het kan dat, in de Westerse wereld, er altijd gestreefd wordt naar meer, beter, luxer en mooier. 

Worden we daar écht gelukkig van? Beste lezer, deze vraag mag je voor jezelf beantwoorden.

Ik in ieder geval niet. Wie op zoek is naar perfectie is bij Ghana Roots niet op zijn plek.

Het maken van deze reis heeft mij ook doen inzien, dat er een hele grote groep mensen eigenlijk niet weet hoe een land als Ghana eruit ziet en wat het te bieden heeft.  

De meest gestelde vraag van mijn omgeving op het horen van mijn lange reis was dan ook: 

“Ghana… wat moet ik mij daar eigenlijk bij voorstellen?”

De liefde voor het land hoop ik middels deze website een beetje over te kunnen brengen. En mocht je nou écht nieuwsgierig zijn… stap het vliegtuig in en ga ervoor!

Heel veel liefs van mij,

Cecilia